12.8.2026, 20:03
Ahoj všem, sice tohle téma už bylo nějakou bez nových příspěvků, tak doufám, že nevadí, že ho zas obnovím. Taky jsem uvažoval, že bych si udělal vlastní kartičky hlavně z důvodu, že bych na nich měl své vlastní postavičky, zvířátka a stavby, které se líbí mé dceři. A uvažoval jsem, že bych taky jako ochranu vytišteného použil laminování, ale nevědel jsem jak přesně to vlastně chci udělat, tak jsem si nechal poradit umělou inteligencí a zeptal se jí takto : Jak zalaminovat strojní lepenku?
a odpověď byla následující :
Zalaminovat strojní lepenku (šedou strojní lepenku) lze nejlépe kašírováním (nalepením papíru/fólie) nebo použitím samolepicí laminační fólie za studena, protože běžný kancelářský laminátor si s tlustým kartonem neporadí. Klasický laminátor na papír má totiž příliš úzkou štěrbinu (většinou pojme tloušťku maximálně do 0,5 mm) a vysoké teplo by mohlo způsobit zkroucení nebo zvlnění lepenky.níže uvádíme tři nejefektivnější způsoby, jak strojní lepenku zalaminovat v domácích či dílenských podmínkách.
1. Metoda: Samolepicí laminační fólie za studenaTato metoda je nejjednodušší pro domácí použití, pokud chcete, aby byl povrch lepenky chráněný průhlednou vrstvou.
a odpověď byla následující :
Zalaminovat strojní lepenku (šedou strojní lepenku) lze nejlépe kašírováním (nalepením papíru/fólie) nebo použitím samolepicí laminační fólie za studena, protože běžný kancelářský laminátor si s tlustým kartonem neporadí. Klasický laminátor na papír má totiž příliš úzkou štěrbinu (většinou pojme tloušťku maximálně do 0,5 mm) a vysoké teplo by mohlo způsobit zkroucení nebo zvlnění lepenky.níže uvádíme tři nejefektivnější způsoby, jak strojní lepenku zalaminovat v domácích či dílenských podmínkách.
1. Metoda: Samolepicí laminační fólie za studenaTato metoda je nejjednodušší pro domácí použití, pokud chcete, aby byl povrch lepenky chráněný průhlednou vrstvou.
- Postup: Kupte si samolepicí laminační fólii za studena (často se prodává v rolích nebo jako krycí fólie na knihy).
- Aplikace: Odlepte kousek krycího papíru z fólie, přiložte ji k okraji lepenky a pomocí plastové stěrky (nebo staré kreditní karty) fólii postupně vyhlazujte směrem od středu ke krajům. Tím zabráníte vzniku vzduchových bublin.
- Výhoda: Absolutně nulové riziko zkroucení materiálu vlivem tepla.
- Postup: Vytiskněte si motiv nebo vezměte požadovaný papír a zalaminujte pouze tento papír v běžném laminátoru.
- Lepení: Na strojní lepenku naneste tenkou, rovnoměrnou vrstvu knihařského lepidla (např. Herkules nebo profesionální Planatol).
- Zalisování: Zalaminovaný papír přiložte na lepenku, uhlaďte a nechte uschnout pod těžkým lisem (nebo zatížené hromadou knih). Pokud lepenku nezatížíte, vlhkost z lepidla ji při vysychání nekompromisně zkroutí.

![[-]](https://www.carcassonneforum.cz/images/collapse.png)